Foto van Coolwildlife.com
Net zoals een individuele coach zal ook een teamcoach kijken naar wat de mogelijkheden, pijnpunten, verwachtingen en obstakels zijn. Maar omdat een team bestaat uit meerdere individuen zal behalve naar groepsdynamiek ook gekeken worden naar de persoonlijke rollen die de medewerkers hebben. Een teamcoach houdt een spiegel voor en confronteert waardoor de knelpunten boven tafel komen. Naast individuele gesprekken kunnen ook tools ingezet worden om problemen, potentieel en beperkingen te analyseren met als doel samenwerking en acceptatie van verschillen. De teamcoach is erop gericht om het team zelfstandig verder te laten ontwikkelen en groeien. Daarom zal een team vooral gestimuleerd worden om zelf oplossingen te bedenken en om te streven naar transparante communicatie.
Wanneer er sprake is van conflicten onderling kan bemiddeling door middel van mediation, het oefenen in het geven van feedback of het bepalen van eigen grenzen helpen om de impasse te doorbreken.
Ieder verandertraject is moeilijk, het vraagt veel energie om het nieuwe gedrag vol te houden. Het is dan ook nodig om regelmatig weer even te bedenken waarom er ook alweer veranderd moest worden. Wat zijn de voordelen, wat is de motivatie voor het team en individueel. Regelmatig reflecteren op het proces, de stappen die genomen zijn, is dan ook een vast onderdeel van teamcoaching.
De leidinggevende of manager is natuurlijk een belangrijke schakel in het proces, maar uiteindelijk zijn het de medewerkers die het als team moeten doen, leren van de fouten, vieren van de successen. De manager zal vooral faciliteren en op positieve wijze de doelen aangeven en de deadlines bewaken.
Karin Stokkermans
Hofstraat 8
4741 AK Hoeven
Lidnummer: 103146