Gedragsverandering buro leas
Hoezo moet ik veranderen?

Foto van Coolwildlife.com

Gedragsverandering

Waarom is het zo moeilijk om gedrag te veranderen en vooral om dat gedrag blijvend te veranderen.Dat heeft te maken met de energie die het kost om gedrag te vertonen dat niet geautomatiseerd is.

In ons dagelijks leven gaat 95% van ons handelen onbewust, denk aan opstaan en ontbijten, naar je werk gaan of bijvoorbeeld fietsen. Slechts 5% wordt dus bewust aangestuurd en dat is maar goed ook want die 5% vragen meer energie dan die 95%.

Wanneer je in een nieuwe baan begint ben je de eerste weken 's avonds heel erg vermoeid, al die nieuwe indrukken en nieuwe werkwijzen vragen nogal wat energie. Na verloop van tijd worden een aantal van die nieuwe handelingen bekend, vertrouwd en dan kun je ze met routine gaan doen. Je stapt dan over op geautomatiseerd, onbewust gedrag. Wanneer er dan wat verandert in je bezigheden heb je weer een periode nodig om je aan te passen.

Wanneer veranderingen voor jou op het eerste gezicht niet positief lijken dan is de weerstand heel erg groot om er in mee te gaan. Dat heeft te maken met de 5 stadia van verandering.

1) Voorstadium: ik heb geen probleem
2) Overwegen: misschien heb ik een probleem, maar wat zou ik er aan kunnen doen
3) Beslissing: ik wil mijn probleem oplossen, opstellen van een plan
4)Actie: ik ga aan de slag met de verandering
5) Volhouden: het nieuwe gedrag normaliseren

En dan is er nog stadium 6) Terugval, en deze kan in fase 2 tot en met 5 voorkomen. Daarom is verandering niet enkel een beslissing die je neemt maar een weldoordacht proces waarbij rekening gehouden moet worden met motivatie, valkuilen, hulpbronnen en onvoorziene omstandigheden.

Begeleiding bij verandering, individueel, in teams en binnen een organisatie, zorgt ervoor dat de kans op een blijvend resultaat vele malen groter wordt. Buro Léas kan hierbij helpen door middel van coaching.

Contact

Karin Stokkermans
P. Cuyperslaan 5
4741 DP Hoeven

Tel: 06-18268179
Email: info@buroleas.nl

LVV gecertificeerd

Lidnummer: 103146

Logo LVV gecertificeerd vertrouwenspersoon